Kun kulttuurit törmäävät – monikulttuurisuusdystopiaa Norjasta

Seuraava teksti on vapaa suomennos norjalaisen P4-radiokanavan hiljattaisesta reportaasista, jossa haastateltiin kolmea afrikkalaistaustaista maahanmuuttajamiestä Oslossa riehuneen raiskausaallon tiimoilta, jonka aiheuttajina ovat suurimmaksi osaksi olleet nuoret norjalaisen yhteiskunta- ja oikeuskäsityksen itselleen täysin vieraaksi tuntevat pääosin afrikkalaistaustaiset nuoret maahanmuuttajamiehet.

Kun norjalaiset tytöt kulkevat julkisesti puolialasti, se on lähes sama asia kuin he sanoisivat ”Tule ja nussi minua”, toteavat kolme afrikkalaismiestä kuin yhdestä suusta.

Lakimiehenä toimiva Abid Raja työskentelee toimittajana P4-radiokanavalle yhden viikon ajan, ja on päättänyt vierailla haastattelun toivossa kahvilassa Grønlandissa. Kahvilassa hän törmää kolmeen nuoreen afrikkalaismieheen, jotka ovat kotoisin Somaliasta ja Senegalista. Iältään he ovat 26, 30 ja 35.

Miehet ovat valmiita keskustelemaan toimittajan kanssa pääkaupungissa Oslossa vellovasta raiskausaallosta, mutta eivät halua nimiään julkisuuteen.

Haastattelu alkaa toimittajan kysellessä vapaamuotoisesti miesten mielipiteitä norjalaisista ja Norjasta.

– Rehellisesti sanoen? Norjalaiset ovat kamalia.

Toimittaja: Mitä tarkoitat?

– Kaikkea, etenkin ruokaa, se on yksinkertaisesti kamalaa.

Toimittaja: Mitä mieltä olette norjalaisista naisista?

– He ovat kokonaan eri juttu, sanoo yksi miehistä kahden muun nauraessa.

Samana päivänä julkaistun uutisen mukaan edellisenä lauantaina ainakin 10 eri naista joutui ahdistelun ja uhkailun kohteeksi pääosin Somaliasta kotoisin olevien nuorten miesten taholta yksin Oslon Sofienberg-puistossa.

Virallisen raportin mukaan Oslon raiskaustilastot olivat ennätyssynkät jo edellisenä vuonna. Raiskauksia kirjattiin tuolloin 161 ja raiskausyrityksiä 35. Yli seitsemässäkymmenessä prosentissa tapauksista tekijä oli etniseltä taustaltaan muu kuin norjalainen.

– Mutta kuuntele, norjalaiset tytöt valittavat että ulkomaalaiset miehet tekevät sitä ja tätä, mutta syy miksi Oslossa tapahtuu niin paljon raiskauksia on yksinkertaisesti se, että norjalaistytöt kulkevat lähes alasti julkisilla paikoilla. Se on melkein sama asia kuin he sanoisivat ”Tule tänne ja nai minua”, ymmärrätkö?

Toimittaja: Eli olet sitä mieltä, että norjalaiset tytöt pyytävät tulla raiskatuiksi?

– Eivät pyydä suoraan, mutta kun kuljet ulkona lähes alasti ja juot itsesi humalaan jossain puistossa tai juhlissa ystäväsi luona, ja valitat sitten jos sinut raiskataan…? Se on heidän omaa syytään, sanoo 26-vuotias somalimies.

Toimittaja: Mutta vaikka he pukeutuvatkin paljastaviin vaatteisiin ja juovat itsensä humalaan, ette kai silti luule että he haluavat tulla raiskatuksi?

– Ei, mutta monet ulkomaalaiset eivät ole tottuneet tällaiseen käytökseen. He eivät ole tottuneet siihen, että naiset pukeutuvat kuten he haluavat, joten ehkä kyse on vain väärinkäsityksestä, tiedäthän?

Kun miehiltä kysytään afrikkalaistaustaisesta poikaporukasta joka edellisenä viikonloppuna hyökkäsi useiden tyttöjen kimppuun, kaatoi nämä maahan ja repi näiltä vaatteet pois, selittävät miehet poikien käytöksen näiden nuorella iällä.

– Eivätkö nämä pojat olleetkin hyvin nuoria? Noin 13-14 –vuotiaita? He olivat varmaan vain uteliaita miltä naiset näyttävät. He olivat niin nuoria, etteivät he tajunneet mitä tekivät, uskoo 35-vuotias somalimies.

30-vuotias senegalilaismies sanoo, että afrikkalaismiehet kunnioittavat naisia, mutta hyökkäävät näiden kimppuun usein ollessaan humalassa.

– Me senegalilaiset emme halua puhua norjalaisten miesten kanssa, mutta me pidämme norjalaisista naisista. Tämä johtuu siitä, että afrikkalaisessa kulttuurissa kunnioitetaan naisia, mutta ei niinkään miehiä.

Toimittaja: Miksi sitten nuoret afrikkalaismiehet käyvät usein norjalaisten naisten päälle?

– Sitä sattuu joskus. Kun juomme liikaa saatamme joskus käydä heihin käsiksi, mutta näin ei tapahdu jos emme juo, me kunnioitamme heitä, toteaa senegalilaismies huonolla englannilla.
Eniten äänessä on 26-vuotias somalimies. Hän uskoo, että useat ihmiset somaliyhteisössä ovat heidän kanssaan samaa mieltä.

Toimittaja: Eikö sinua pelota, että ihmiset säikähtävät näitä ajatuksia jos julkaisemme tämän haastattelun?

– Julkaiskaa tämä koska se on totuus. Näin asia vain on, tämä on kaikki totta, en valehtele. En ole koskaan seurustellut norjalaisen naisen kanssa mutta olen ollut useiden kanssa. He ovat yleensä erittäin mukavia ja hyviä sängyssä.

Lähde: http://www.p4.no/story.aspx?id=272134

~ Kirjoittanut korpimaa : 22 heinäkuun, 2008.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

 
%d bloggaajaa tykkää tästä: